Projekt

Město Znojmo jako zřizovatel šestice základních škol příkladně podpořilo projekt „Naše bezpečná škola“, který vznikl ze spolupráce Odboru školství, kultury a památkové péče MěÚ Znojmo a Městské policie Znojmo.
 
 
Jde o smysluplnou reakci na události posledních měsíců ve světě, Evropě i České republice, kdy se ocitli v ohrožení bezpečnosti a životů zaměstnanci i žáci škol. Profesionální organizace Asociace bezpečná škola tak v úterý 23. 8. 2022 zahájila své několikaměsíční působení ve všech školských subjektech současně, formou semináře pro management a správní zaměstnance. V několika dalších měsících pak budou následovat bezpečnostní audity, semináře pro školské pracovníky, konzultace s vedením škol (nastavení bezpečnostních pravidel), schůzky s rodiči žáků a další programové body. Výsledkem tohoto dění bude zajištění bezpečnosti všech účastníků základního vzdělávání ve Znojmě na profesionální úrovni (ČSN 73 044).

 

 

Výstupní seminář projektu „Naše bezpečná škola“

Centrum Louka Znojmo / 18. 1. 2023

 

Ve středu 18. 1. 2023 patřil kongresový sál Centra Louka návštěvníkům Výstupního semináře bezpečnostního auditu projektu Naše bezpečná škola. Shodou okolností se zhruba před pěti měsíci (srpen 2022) na stejném místě odehrával seminář vstupní. V příjemném prostředí se tedy znovu setkali zástupci Asociace bezpečná škola (tým auditorů) a účastnických škol (všechny základní školy zřizované městem Znojmem). Na místech hostů byli uvítáni zástupci Ministerstva vnitra ČR, vedení města Znojma, ÚO Policie ČR, Městské policie Znojmo, Městského úřadu Znojmo (odbor školství, tiskové oddělení, krizové řízení).

 

Přítomné uvítal místostarosta města Znojma Mgr. Blaha a zástupce iniciátora projektu (MP Znojmo). Zhruba třicítka přítomných následně vyslechla hodnocení uzavřeného bezpečnostního auditu, který reálně probíhal v prostředí škol na začátku měsíce listopadu. Zástupci Asociace bezpečná škola (Ing. Sladký, p. Rais) připomněli přístupové motivace a zvo-lený model auditního šetření. Komentář zobecněných nálezů byl diskrétně zaměřen na nápra-vu většinou v rámci organizačních a režimových opatření.

 

Mezi dvěma přestávkami vystoupil zástupce MV ČR (JUDr. Fára, bezpečnost škol z hlediska OPK MV), který vyzdvihl koncepční přístup města Znojma k zajišťování bezpečnosti ve škol-ském prostředí. Následovala přednáška o psychologii násilí (Mgr. Brečka, Psychologie násilí

a varovné signály), která přítomné velice zaujala. Před koncem semináře bylo otevřeno téma bezpečnostní techniky ve školách (Ing. Sladký). Na úplný závěr byla vytýčena poslední fáze projektu v podobě tematických konzultací s managementy jednotlivých škol v průběhu února.

 

Realizace projektu

= Asociace bezpečná škola (obsahový garant)

= Odbor školství, kultura a pam. péče MěÚ Znojmo (organizační garant)

= Městská policie Znojmo (iniciace, pověřený zástupce zřizovatele)

 

 
Bc. Eva Smutná


06.12.2023